Manja slova Veća slova RSS

 

>

Skupštini Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu

Skupštini Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu
Datum objave: 08.06.2018 17:00 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


mrss

U petak, 8. juna 2018. godine održana je sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje  na kojoj je razmotren i jednoglasno podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  zaštiti i zdravlju na radu.

U radu skupštinskog odbora ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja učestvovali su ministar Kemal Purišić i načelnica Direkcije za zaštitu i zdravlja na radu Danijela Šuković.

Izmjenama se domaće zakonodavstvo usaglašava sa direktivama Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na mjere za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja zaposlenih na radu i o minimalnim zahtjevima za zaštitu i zdravlje na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, kao i sa standardima Međunarodne organizacije rada.

Proširivanjem obaveza projektanta i investitora, propisuje se obaveza određivanja jednog ili više koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu kada radove izvode ili je predviđeno da ih izvode dva ili više izvođača. Investitor mora da odredi koordinatora/koordinatore za zaštitu i zdravlje na radu posebno za fazu izrade projekta i posebno za fazu izvođenja radova.

U diskusiji je konstatovano da će donošenje Zakona doprinijeti podizanju nivoa zaštite i zdravlja na radu kroz zakonsku obavezu i odgovornost relevantnih subjekata u radnoj sredini.