Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE: Zajedničkim naporima do unaprjeđenja prava, zaštite i pomoći za najranjivije kategorije društva

SAOPŠTENJE: Zajedničkim naporima do unaprjeđenja prava, zaštite i pomoći za najranjivije kategorije društva
Datum objave: 19.03.2018 14:53 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić i generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija posjetili su danas, 19. marta 2018. godine, opštinu Mojkovac, Centar za socijani rad Mojkovac i područnu jedinicu Kolašin.

Na sastanku sa predsjednikom opštine Mojkovac, gdinom Rankom Mišnićem, ministar Purišić upoznao se sa radom opštine Mojkovac, sa aktivnostima u sektoru rada, socijalnog staranja i programima aktivne politike zapošljavanja.

Ministar Purišić i predsjednik Mišnić govorili su o dobroj saradnji, ulaganju zajedničkih napora i postizanju što boljih rezultata u oblastima od javnog interesa i poboljšanja načina života u ovoj opštini na sjeveru.

mrss               mrss

U opštini Mojkovac je uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja otvoren Dnevni boravak za stare kao vaninstitucionalni oblik zaštite starih lica, koji pruža usluge i utiče na poboljšanje kvaliteta života starih lica u lokalnoj zajednici, odnosno opštini Mojkovac, na gradskom području. Na teritoriji opštine Mojkovac uspješno se sprovodi program „Pomoć u kući za stare“, kroz program gerontodomaćica, kojim se obezbijeđuje bolja dostupnost usluga, zaštite i pomoći ovoj kategoriji društva.

Još jedan značajan servis otvoren na teritoriji ove opštine je Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koji predstavlja sveobuhvatan servis socijalne zaštite, koji najranjivijim karegorijama pruža kompleksan servis u zaštiti, promociji i unaprjeđenju kvaliteta njihovih prava i života.
  
mrss             mrss
 
U cilju socijalne i radne aktivacije nezaposlenih lica iz ranjivih grupa Zavod za zapošljavanje i centri za socijalni rad potpisali su sporazum o međusobnoj saradnji koji podrazumijeva pružanje integrisanih usluga ovim licima. Cilj sporazuma je da se kroz saradnju Zavoda i centara za socijalni rad korisnici materijalnog obezbjeđenja osnaže i razviju sposobnosti za bolju uključenost na tržište rada i/ili veću socijalnu uključenost u društvo. Do sada su pružene integrisane usluge za 15 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, a u narednom periodu ove aktivnosti će se intezivirati.

Ministar Purišić obišao je i Centar za socijalni rad Mojkovac, Dnevni centar za djecu sa smetnjama i razvoju i Dnevni boravak za stare u Mojkovcu, kao i područnu jedinicu centra u Kolašinu, gdje je sa direktoricom Sonjom Damjanović razgovarao o opštem stanju i o korisnicima materijalnih davanja na teritoriji ove dvije opštine.

mrss

Direktorica Damjanović ukažala je ministru Purišiću na vrlo blisku saradnju koji centar, u svom radu, ostvaruje sa lokalnom samoupravom, obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, Domovima za stara lica “ u Bijelom Polju i Risnu, Dnevnim Centrom za djecu sa smetnjama u razvoju u Mojkovcu, Dječjim domom “Mladost” Bijela, JU Centrom za podršku djeci i porodici u Bijelom Polju i drugim.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja