Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE: ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA PRAVA DJETETA - Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!

SAOPŠTENJE: ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA  ZA  PRAVA  DJETETA - Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!
Datum objave: 13.02.2018 14:57 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Sjednica Savjeta za prava djeteta održana je danas, 13.02.2018. godine, u prostorijama Ministarstva rada i socijalnog staranja. Sjednicom je presjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Tragični događaji koji su u toku proteklog mjeseca potresli crnogorsku javnost, bili su direktan povod za sazivanje sjednice Savjeta za prava djeteta, koji izražava zabrinutost zbog nemilih događaja i apeluje na sve činioce našeg društva da se zajedničkim snagama bore protiv svih vidova nasilja nad djecom.

U fokus javnosti neophodno je staviti pitanja: kako prepoznati i kako reagovati na nasilje nad djecom, odnosno šta je neophodno da svako od nas uradi da se nasilje spriječi? Po principu hitnosti, poštovanja ljudskih i dječjih prava, radom u najboljem interesu djeteta moramo djelovati i adekvatno reagovati na svaku prijavu nasilja, unapređivati programe prevencije, da bi u potpunosti funkcionisali kao sistem na koji se građani mogu osloniti.

Pozivamo sve građane i građanke, sve institucije sistema, organizacije civilnog društva, da zajedno djelujemo kako bismo spriječili nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom. Samo zajedničkim snagama i ličnim odgovornostima, možemo i moramo uticati na sprečavanje i suzbijanje nasilja. 

U domaćem javnom prostoru medijska pažnja je neophodna da nam ukaže na probleme, pokrene javnost, institucije i nadležne organe da brzo i djelotvorno reaguju, da bi Crna Gora dostigla civilizacijski standard koji traži da mediji poštuju ljudsko dostojanstvo i prava djece, neophodno je da mediji postanu svjesni svoje odgovornosti, te da u svojim izvještavanjima poštuju zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu prava djece na privatnost. Prilikom izvještavanja o događajima koji se odnose na djecu razumljivo je da treba voditi računa o potrebi javnosti za informacijom, međutim mora se pokazati i poseban senzibilitet za zaštitu interesa djeteta i neposredno pogođenih osoba.

Pozivamo sve građane, organizacije i institucije da na svaki oblik nasilja reagujemo, da ga pravovremeno prijavljujemo i da se svi zajedno borimo za što bolji i mirniji život naših građana i za okruženje bez nasilja u kojem naša djeca mogu bezbrižno odrastati. 

Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja