Manja slova Veća slova RSS

 

>

SAOPŠTENJE: Sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Nikola Dedeić otvorio Obuku za arbitre/miritelje

SAOPŠTENJE: Sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Nikola Dedeić otvorio Obuku za arbitre/miritelje
Datum objave: 22.04.2016 13:04 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Nikola Dedeić otvorio je danas, 21.04.2016.godine, obuku za arbitre/miritelje na temu ’’Interaktivna razmjena iskustava i dobrih praktičnih rješenja u cilju daljeg unpređenja znanja i vještina u pregovaranju i sprovođenju postupka mirnog rješavanja radnih sporova’’ koju je organizovala Agencija za mirno rješavanje radnih sporova u hotelu ’’Aurel’’.

’’Sa zajedničkim ciljem da se osigura zaštita prava zaposlenih i ubrza rješavanje radnih sporova, tako što će se redovni sudovi osloboditi obaveze da razmatraju radne sporove, Vlada i socijalni partneri radili su zajedno na uvođenju mehanizama za alternativno rješavanje radnih sporova. Bilo da se radi o institucionalizovanim ili ad hoc mehanizmima, oni imaju za cilj sprečavanje prerastanja kolektivnih radnih sporova u štrajkove i da ponude brzo rješavanje pojedinačnih i kolektivnih radnih sporova. Crna Gora je prihvatila tripartizam kao instrument demokratije, koji omogućava poštovanje radnih prava svih radnika. Vansudsko rješavanje radnih sporova igra važnu ulogu u rasterećivanju sudova u ovoj oblasti. Za razliku od sudskih postupaka, koji obično traju duže vrijeme, procedure mirenja pomažu zaposlenima da dođu do brze i pravosnažne odluke’’, istakao je sekretar Dedeić na današnjem skupu. 

Učesnici ove obuke su, pored predstavnika Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Crne Gore i reprezentativni socijalni partneri Crne Gore, predstavnici Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srbije, arbitri i miritelji, predstavnici Uprave za kadrove.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja