Manja slova Veća slova RSS

 

>

"Plan je da se sa 8 miliona podrže projekti u biznisu. U fokusu mladi, žene i osobe sa invaliditetom", kazao je u intervjuu za PRVA TV ministar Kemal Purišić

"Plan je da se sa 8 miliona podrže projekti u biznisu. U fokusu mladi, žene i osobe sa invaliditetom", kazao je u intervjuu za PRVA TV ministar Kemal Purišić
Datum objave: 02.03.2020 13:25 | Autor: mrss

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo rada i socijalnog staranja planira reviziju dječjih i socijalnih davanja. To je Prvoj rekao ministar Kemal Purišić. Namjera je, kaže ministar, da novac dođe do onih kojima najviše treba. Od Zakona o radu koji je stupio na snagu početkom godine Purišić očekuje da će pozitivno uticati, kako na radnike, tako i na državu i poslodavca.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić smatra da Zakon o radu ima dobre mehanizme za zaštitu radnika, kao i poslodavaca koji posluju legalno. Glavni zadatak je na institucijama da obezbijede njegovu dosljednu primjenu.

KEMAL PURIŠIĆ, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANJA: “Zakon je adekvatan aktuelnom trenutku i po mjeri dobrih radnika i odgovornih poslodavaca. Dakle, ja očekujem da taj zakon zaista da jedne pozitivne refleksije u narednom periodu i da bude jedan zamah razvoju naše ekonomije”.

Takođe jedan od prioriteta ove godine biće analiza socijalne i dječje zaštite. U Ministarstvu vjeruju da novac iz budžeta može korisnije da bude raspodijeljen.

KEMAL PURIŠIĆ, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANJA : “Kako bi olakšali život našim građanima koji su u stanju najveće socijalne potrebe, a očekuje nas dosta aktivnosti oko realizacije nekih programa koji će podstaći zapošljavanje i socijalnu zaštitu kroz bolje korišćenje IPA sredstava”.

Plan je da se sa osam miliona eura podrže projekti u biznisu. U fokusu će biti mladi i žene, osobe sa invaliditetom, a gotovo tri miliona eura biće obezbijeđeno za poboljšanje socijalnih usluga u više gradova.

KEMAL PURIŠIĆ, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANJA: “Imamo jedan dinamični proces podizanja standarda, kako standarda kvaliteta kroz licenciranje i osposobljavanje zaposlenih, tako i stvaranje infrastrukturnih usluga da se nivo socijalne i dječje zaštite podigne na jedan veći i zahtjevniji nivo”.

Ministar Purišić je podsjetio da se trenutno realizuju dva značajna projekta - domovi za stare u Podgorici i Nikšiću, vrijedni oko 20 miliona eura. Oni bi trebalo da budu završeni ove godine, a izgradnja novih se očekuje u Plavu i Rožajama.


Ovdje možete pogledati intervju: